1993 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul eğitimime başladığımdan beri Ankara’da yaşıyorum. Lisans eğitimimi Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde 2016 yılında, Yüksek Lisans Eğitimimi Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde 2019 yılında tamamladım. Dört yıldır alanda çalışmaktayım, beşinci yılımın içerisindeyim. Ergen ve yetişkin psikoterapisiyle ilgileniyorum. Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi alanlarında eğitimler aldım, bu alanlardaki uzmanlaşma sürecim gerek kendi okumalarımla, gerek almayı planladığım süpervizyon süreciyle devam ediyor. Ayrıca bu süreçte ortaokul ve lise kademelerinde kolej deneyimlerim oldu. İki yılı aşkın bir süre Ufuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi bünyesinde çalıştım. Bu birimin kuruluş ve büyüme sürecinin içerisinde bulunmak, benim için benzersiz bir deneyimdi. Şu anda özel bir eğitim kurumunda lise kademesinde okul psikolojik danışmanı olarak görev yapmaktayım.
- Ufuk Üniversitesi’ni ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü tercih etme sebebiniz nedir?
Lisansta benden bir üst dönemdeki arkadaşlarımın bir kısmının yüksek lisans eğitimi için Ufuk Üniversitesini tercih etmiş olmaları dikkatimi çekti. Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmak istediğime karar verdiğim noktada Ufuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün akademik kadrosunu inceledim ve gerek ders yılında, gerekse tez yılına geldiğimde beni geliştirebilecek akademisyenlerin varlığını görmek, yüksek lisans eğitimim için Ufuk Üniversitesi’ni tercih etmemde etkili oldu.
- Şu anki işiniz mezun olduğunuz alanla mı ilgili? Kendi alanınızda çalışıyorsanız, bu konuda bizi biraz bilgilendirebilir misiniz? Ufuk üniversitesinde okumanın alanda çalışırken, gerek teorik gerek pratik size ne gibi avantajları oldu?
Şu an özel bir eğitim kurumunda lise kademesinde okul psikolojik danışmanı olarak çalışıyorum, dolayısıyla mezun olduğum alanla ilgili bir işte çalıştığımı söyleyebilirim. Lise rehberlik servisi çalışmaları dahilinde öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine yardımcı oluyoruz ve ailelerle, öğretmenlerle ve idari kadroyla da iletişim ve iş birliği içerisinde öğrencilerimizin bütün ihtiyaçlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Ufuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi bünyesindeki çalışma sürecimde ise, birimimize başvuran tüm Ufuk Üniversitesi öğrencilerine bireysel ve grupla psikolojik danışma hizmeti verdim. Bu hizmetleri verirken amacımız, Ufuk Üniversitesi öğrencilerinin bireysel problemlerine farklı bakış açıları geliştirerek çözüm bulmaları, kariyer gelişimlerinde yardımcı olmak, üniversite hayatına alışmak gibi alanlarda yardımcı olmak çerçevesindeydi. Bu röportaj vesilesiyle, birimimizdeki çalışmalarla yakından ilgilenen ve katkılarını esirgemeyen sayın rektörümüz Prof. Dr. Tevfik TEZCANER hocamıza saygı ve şükranlarımı sunmak isterim. Ufuk Üniversitesi’nde almış olduğum yüksek lisans eğitimi, lisans eğitiminde daha temel düzeyde almış olduğum alan eğitimini pekiştirmeme yardımcı oldu. Ayrıca tez sürecimin beni gerçek anlamda alana hazırladığını düşünüyorum. Günümüzde, özellikle de bizim alanımızda sadece lisans eğitimi almanın alanda çalışırken yetkin bir çalışan olmaya yetmediğini, bunun yüksek lisans eğitimi veya yetkin kurumlar tarafından verilen sertifika programlarıyla da desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda Ufuk Üniversitesi’nde almış olduğum eğitimin uzmanlaşma sürecime önemli bir katkı sağladığını düşünüyorum. Mesleki gelişimime katkılarından dolayı, başta benden yakın ilgisini esirgemeyip bu süreçte bana tam anlamıyla akıl hocalığı yapan tez danışmanım Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ olmak üzere tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.
- İş bulma sürecinde üniversitemizin ve okuduğunuz bölümün size sağladığı avantajlar nelerdir?
Ufuk Üniversitesi, Ankara’da artık marka haline gelmiş ve kendisini geliştirmeye devam eden bir vakıf üniversitesi. İçinde bulunduğum bir çok iş görüşmesinde iş verenler veya görüşmeciler tarafından takdir ve beğeniyle karşılandığını gördüm. Ayrıca lisans eğitimiyle yetinmeyip uzmanlaşma çabamın da bu anlamda takdir gördüğünü ve kurumsal firmalarda çalışmamın önünü açtığını düşünüyorum.
- Ufuk Üniversitesi’nden almış olduğunuz eğitim kariyerinizi nasıl etkiledi?
Yukarıda da belirttiğim gibi, lisans eğitimi aslında temel bir eğitim, size alanla ilgili sahip olmanız gereken en temel bilgileri öğrenmeyi öğreten bir süreç. Yüksek lisans eğitimiyle bunu bir kademe daha yukarı taşıdığımı düşünüyorum. Bunu, alanındaki önemli akademisyenleri bünyesinde toplamış ve öğrenmeye, gelişmeye teşvik eden bir kültüre sahip Ufuk Üniversitesi’nde tamamlamış olduğum için şanslı olduğumu düşünüyorum. Bunlara ek olarak, Ufuk Üniversitesi bünyesinde almış olduğum eğitim süreci, bana kariyerimle ilgili yeni bağlantılar kazandırdı.
- Ufuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde halen okumakta olan öğrencilere veya yeni mezunlara neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle çok özel bir alan seçtiklerini kendilerine hatırlatmak isterim. Bu alanda çalışmaya başladıklarında, insanların hayatlarına dokunmaya çalışırken kendi hayatlarına da dokunuyor ve bir birey olarak hayat boyu gelişiyor ve değişiyor olacaklar. O yüzden bence ilk kural, uzmanın kendi psikolojik sağlığını ve sağlamlığını tesis edebilmesi. Mutlaka ama mutlaka bir psikoterapi sürecinden geçerek, gerektiğinde tekrar tekrar bu sürece girmekten çekinmeyerek yaşamlarına devam etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Alanımız, ülkemizde önemi ve değeri anlaşılmaya başlamış, bununla beraber mücadelemizin hala sürdüğü bir alan. Alanımızı iyi bir şekilde insanlara ve kitlelere tanıtabilmemiz için önce bizim iyi bir model olmamız gerekir. Bu yüzden alanda çalışırken gerekli etik ilkelere titizlikle ve ilkelerin hiçbirinden en ufak bir taviz vermeden çalışmaları önemli bir ricamdır. Bu alanla bir kere temas etmiş herkes iyi bilir ki, ruh sağlığı alanı bir derya deniz… Okunacak kitapların, öğrenilecek bilgilerin sonu yok. Bu alanda çalışmak yaşam boyu öğrenmeyi gerektirir. Kendilerini her zaman aktif ve öğrenmeye açık tutmalılar. Bununla beraber her meslekte olduğu gibi, devir artık uzmanlaşma devri. Çalışmak ve uzmanlaşmak istedikleri alanlara karar verip bu alanlara yönelik eğitimler almaları, okumalar yapmaları, yüksek lisans eğitimi almaları çok önemli. Alanda değerli ve yetkin olmak, uygun bir uzmanlık alanı seçip bunun üzerine çalışmakla mümkün. Aklımdaki en temel önerileri aktarmaya çalıştım. Alanda çalışacak genç meslektaşlarımıza elimden geldiğince yardım etmeye her zaman açığım. Gerek meslektaş dostlarımız, gerekse psikoloji alanına ilgisi olan herkes İnstagram hesabım uzmpskdancemdevezer profilimden bana ulaşabilirler. Bana bu ropörtaj imkanını sunan Ufuk Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve Uluslararası İlişkiler Birimi’ne teşekkür ederim. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.